Rabu, 28 Julai 2010

Serasikah Kamu Dengan SiDia (^_^) [ 4D4K4H K0R4NG P4S4NG4N Y4NG S3R4S! ]

4D4K4H K0R4NG P4S4NG4N Y4NG S3R4S!

SULUNG+SULUNG DAN TUNGGAL+TUNGGAL = PEREBUTAN KUASA
Anak sulung dan anak tunggal memiliki karekter yang sama. Masalah yang dihadapi oleh pasangan ini biasanya berkisar daripada sifat mereka sendiri yang inginkan kesempurnaan dan sentiasa memikirkan siapa yang lebih berkuasa dalam apa juga perkara.

SARANAN UNTUK PASANGAN INI
Berhenti daripada terus mengkritik pasangan jika mengimpikan kehidupan yang bahagia. Kritikan pedas biasanya menjadi kebiasaan kepada anak tunggal.
Jangan suka membuat andaian yang berlebihan tentang sesuatu perkara. Contohnya perkara yang belum berlaku, tetapi anda sudah menentukan ia pasti berlaku. Sesungguhnya sikap begitu menjurus menjadikan anda seorang yang keras, bukan hanya pada diri sendiri tetapi juga pada pasangan. Ini adalah sikap yg sangat tidak baik kerana setiap pasangan inginkan kelembutan bukannya kekerasan.
Definisikan peranan masing2 dengan jelas. Ini dpt mengelakkan daripada perdebatan atau pertengkaran tentang siapa yang berhak melakukan ini atau itu. Berbincang dan putuskan sejak awal tentang tanggungjawab masing2.
Hentikan terus sikap tamak atau mendominasi. Tidak semestinya apa yang anda inginkan akan anda dapati.
Dalam mencapai sesuatu perkara, mungkin caranya lebih baik daripada cara anda. Belajarlah untuk berkata "Cara kamu juga baik. Apa kata kita cuba dulu cara yang saya sarankan ini."SULUNG + TENGAH = PARADOKS
Anak sulung harus menerima kenyataan bahawa anak tengah mempunyai karakter terbaik dalam mempertahankan sesebuah perkahwinan. Fakta penting bagi anak tengah, anak sulung adalah 'paradoks'(kelihatan bercanggah tetapi benar) yang membosankan. Sebagai anak yang memiliki kakak / abang dan adik, anak tengah sudah terbiasa bertolak ansur, berbincang dan gemar memendam perasaan daripada meluahkan isi hati yang sebenar.

SARANAN UNTUK PASANGAN INI
Selalulah berbincang. Jangan biarkan pasangan anda berkata, "semuanya ok" tanpa mengetahui hal yang sebenarnya. Berusahalah untuk berkongsi perasaan antara satu sama lain.
Buatlah pasangan anda agar merasa dirinya sentiasa istimewa. Khususnya bagi anak sulung, beri pasangan anda hadiah atau kejutan2 kecil kerana kebiasaan anak tengah kurang mendapat perhatian keluarga.
Jika ada masalah, selesaikan segera. Tetapi keputusan hendaklah dibuat secara bersamaSULUNG + BONGSU = PASANGAN BAHAGIA
Pasangan yang ideal dan saling tertarik antara satu sama lain. Anak sulung mengajar perkara2 yang berkaitan dengan prinsip hidup dan rancangan masa depan. Sementara anak bongsu membantu pasangan untuk lebih santai dalam menghadapi hidup. Sebaiknya ialah, isteri sulung sementara suami bongsu. Wanita yang lahir sebagai anak sulung, sifat keibuannya sangat tinggi. Sementara lelaki yang lahir sebagai anak bongsu pula sentiasa memerlukan kehangatan seorang ibu. Dalam hal ini, mereka saling lengkap-melengkapi. Namun perlu diingat, kebahagian dalam perkahwinan bukan 'dilahirkan' tetapi 'diciptakan'.

SARANAN UNTUK PASANGAN INI
Jangan sesekali membiarkan pasangan (bongsu) mengambil kesempatan ke atas anda. Terutamanya jika pasangan anda lelaki. Berusahalah agar dia sentiasa memahami bahawa perkara remeh-temeh di rumah, bukan hanya tugas atau tanggungjawab wanita seorang.
Jangan terlalu memperbesar-besarkan kelemahan pasangan anda. Kerana setiap orang mempunyai kelemahan, tetapi ia harus diperbaiki dengan cara sebaik mungkin. Jangan terlalu drastik, tetapi pasti.
Beri perhatian sepenuhnya antara satu sama lain.
Komunikasi perlu sentiasa dijaga. Pastikan bahawa peranan anda dan pasangan tetap seimbang dalam posisi yang wajar.


TENGAH + TENGAH = KACAU BILAU
Kelemahan pasangan ini ialah dari segi komunikasi. Tidak gemar berbincang kerana takut berlaku perdebatan dan sering takut jika idea mereka tidak diterima.

SARANAN UNTUK PASANGAN INI
Jika sukar untuk bercakap, cuba ungkapkan isi hati melalui lukisan. Seperti surat, kad atau pun sms.
Bangunkan kepercayaan diri pasangan melalui pujian, ciuman, dakapan dan sebagainya.
Luaskan pergaulan. Bergaullah dengan rakan2, baik di pejabat atau pun tetangga. Tetapi elakkan daripada kecurangan atau perkara2 yang negatif.
Sentiasa menghormati pasangan. Contoh mudah ialah jangan lupa telefon jika anda pulang lewat atau ingin pulang cepat.TENGAH + BONGSU = AMAN
Seorang pasif dan seorang lagi sosial. Satu kombinasi yang baik dalam segala aspek.

SARANAN UNTUK PASANGAN INI
Jangan sesekali memperlekehkan pasangan anda, walaupun mungkin idea yang dikemukan kedengaran pelik dan lucu. Dengar dan fikirkan.
Sesekali cubalah idea2 baru. Bukannya apa, sekadar untuk memeriahkan dan lebih menghangatkan lagi perhubungan anda berdua.
Berusahalah untuk menonjolkan kelebihan pasangan anda.
Berusaha untuk berkongsi dalam segala hal. Jgn menangis atau ketawa sendirian.


BONGSU + BONGSU = KELAM KABUT
Kombinasi ini sering terjebak dengan masalah kewangan serta beberapa masalah berat lainnya. Kerana itu sejak daripada awal lagi, mereka hendaklah duduk bersama berbincang tentang hak dan kewajiban masing2. Juga kesepakatan untuk menerapkan disiplin dalam rumah tangga. Jika ianya diabaikan, sudah pasti segalanya menjadi kelam kabut. Kebiasaan buruk anak bongsu ialah gemar menyalahkan orang lain.

SARANAN UNTUK PASANGAN INI
Jangan suka bertikam lidah, sebaliknya jadilah pendengar setia untuk pasangan. Sentiasa bersikap terbuka dan berusaha untuk menyelesaikan segala masalah.
Sentiasa berkomunikasi dengan baik dan saling ingat mengingatkan, agar tidak berlaku sesuatu yang tidak diingini.
Jangan memulakan pertengkaran sebaliknya hendaklah sentiasa menghindarinya.
Hadapi segala apa yang mendatang dengan tenang serta pasti hidup anda berdua sentiasa dipenuhi dengan keceriaan.
Boleh Di Katakan 50-50

Untuk Melihat Profil ori post.
http://www.facebook.com/profile.php?id=649617206
http://www.facebook.com/notes.php?id=649617206

0 ulasan: