Rabu, 15 Februari 2012

10 ISU PERKARA YANG MEROSAKKAN OTAK

10 ISU PERKARA YANG MEROSAKKAN OTAK

1TIDAK MENGAMBIL SARAPAN PAGI.
Otak merupakan organ yang paling banyak menggunakan tenaga , iaitu sebanyak 25% daripada keperluan tenaga badan. Tidak mengambil sarapan pagi menyebabkan paras gula dalam darah menjadi rendah dan mengurangkan bekalan nutrisi pada otak . Banyak sel - sel otak akan mati dan keseluruhan otak akan menjadi kurang aktif pada hari tersebut.2TERLEBIH MAKAN.
Tidak bermakna makanan berlebihan menyebabkan otak menjadi semakin baik. Makan berlebihan menyebabkan banyak darah dialirkan kepada perut dan usus untuk tujuan pencernaan , menyebabkan kekurangan darah yang sampai kepada otak. Ini mengakibatkan mengantuk, malas dan hilang daya fokus.3MEROKOK
Asap rokok sangat merbahaya kerana mengandungi pelbagai racun dan boleh membunuh banyak sel - sel otak manusia.4MENGAMBIL GULA BERLEBIHAN.
Gula yang berlebihan dalam badan boleh mengganggu penyerapan protien dan nutrisi. Ia juga boleh mengganggu perkembangan otak yang sihat.5MENHIDU UDARA YANG TERCEMAR.
Otak merupakan pengguna oksigen terbesar dalam badan manusia. Menghidu udara tercemar menyebabkan kerosakan sel - sel otak. Berkawan dengan perokok juga mendedahkan kita kepada asap rokok yang sangat merbahaya kepada otak.6TIDUR YANG BERLEBIHAN.
Tidur adalah baik untuk kesihatan otak kita. Namun tidur yang berlebihan menyebabkan otak kurang aktif dan melemahkan daya berfikir seseorang.


7TIDUR DENGAN MENUTUP MUKA.
Tidur sambil meniarap dan menekup muka kebantal atau menutup dengan buku atau lengan boleh menyebabkan
banyak gas karbon dioksida terperangkap dan disedut semula semasa bernafas. Ini boleh menyebabkan otak kekurangan oksigen.8KURANG BERIMAGINASI.
Berfikir merupakan satu cara yang baik untuk mengasah otak kita. Kurang berimaginasi menyebabkan tahap kecerdasan otak menurun.9JARANG BERFIKIR
Jarang berfikir menyebabkan otak kita menjadi lembab dan tidak aktif. Maka , selalu berfikir akan melatih otak kita berkerja dan meningkatkan keupayaan otak kita.10TIDAK MEMBACA AL-QURAN.
Al-Quran merupakan kalimah - kalimah Allah s.w.t. Membacanya akan memberi banyak manfaat kepada badan kita termasuklah mengaktifkan otak kita dan mengelakkannya daripada rosak.
Tidak menbaca al-Quran menyebabkan otak kita menjadi dungu dan dangkal. Q


0 ulasan: