Friday, August 10, 2012

Cara Bypass Sekatan ISP Internet Di Malaysia
Cara Bypass Sekatan ISP Internet Di MalaysiaSuruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah memberi notis kepada ISP yang ada di Malaysia untuk menyekat beberapa web supaya end user (anda) tidak boleh melayarinya. Diantara web yang disekat adalah seperti :
 1. warez-bb.org
 2. thepiratebay.org
 3. movie2k.to
 4. megavideo.com
 5. putlocker.com
 6. depositfiles.com
 7. darkload.com
 8. fileserve.com
 9. filestube.com
 10. megaupload.com
Jika anda sering melawati web diatas sebelum ini dan ingin mengetahui cara untuk bypass sekatan  internet di malaysia ini, anda lihat caranya dibawah.


 1. Pergi ke START -> Control Panel -> View Network Status and Task


 1. Kemudian pilih Change Adapter Setting
 1. Pilih Local /Wireless Network Connection -> Right Click -> Properties

 1. Pilih Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) -> Properties


Didalam properties IPv4 anda tadi, tick pada Use The Following DNS
 1. Masukkan Preferred DNS 8.8.8.8 dan Alternate DNS 8.8.4.4
 2. Tekan OK. Selesai.
Sekarang, cuba anda layari laman web yang tersenarai diatas. Masih di block? Cuba cabut cable LAN anda dan masukkan semula. Sepatutnya selepas anda menukar DNS kepada google DNS 8.8.8.8 dan 8.8.4.4 ini, anda sudah boleh melayari web diatas.
Tetapi sekiranya anda masih gagal untuk melayari web yang disekat oleh ISP anda. Anda boleh menggunakan proxy untuk bypass semua sekatan yang telah dibuat oleh pihak ISP.
Proxy yang boleh digunakan secara percuma adalah seperti UltraSurf (ultrasurf.us). Cara menggunakannya cukup senang sekali, anda hanya perlu download client ultrasurf di www.ultrasurf.us kemudian anda double click untuk menggunakannya. Ianya tidak memerlukan sebarang installation.

credit: www.daqpoyo.co.cc

0 comments: