Monday, February 18, 2013

Buffered Earning / CPUV Nuffnang


Tips : Nuffnang : Faktor Pemilihan Blog

 

Assalamualaikum wbt dan selamat malam



Inilah kerenah manusia. Bila Nuffnang dah bagi BE berketul-ketul tak reti nak jaga dengan penuh kasih sayang. Bila tak bagi BE pulak, mula lah nak merajuk. Buat protes sana sini. hisyy, teruknya! 


Ramai yang masih tak tahu apakah itu BE atau CPUV, terutamanya blogger baru. CPUV adalah singkatan daripada perkataan Click-Per-Unit-Visit yang bermaksud pendapatan terumpuk/terkumpul. Ia adalah iklan berbayar terbaik dari Nuffnang. Anda akan dibayar berdasarkan Unique Visitor dan juga jumlah klik yang diterima semasa kempen sedang berjalan.


Jadi, macam mana cara-cara nak dapatkan BE nie? Haaa... Macam mana? macam mana???



Okey, kalau korang search kat google tu, confirm berlambak entri pasal tips nak dapatkan BE yang dikongsi oleh blogger lain. Hmmm, itu cara dorang, macam mana pulak dengan cara Hakim ?

    Status keahlian Nuffnang mesti Gliteratti/Exclusive. Kalau tak, memang susahlah BE nak melekat.

Pastikan kedudukan iklan Nuffnang, iaitu Leaderboard, Skycraper dan Large Rectangle terletak di tempat yang sepatutnya.


http://3.bp.blogspot.com/-VyivuwcTtes/T2FfR1aLitI/AAAAAAAABYs/AT73kYia-Rs/s1600/ad_placements_01.gif


    Jangan sesekali menduakan Nuffnang, iaitu letak iklan lain selain daripada Nuffnang. Kalau Churpchurp tu okey lagi lah.

    Update survey Nuffnang di bahagian Manage My Blog sekurang-kurangnya seminggu sekali.

    Update Blogger Bio sekurang-kurangnya sebulan sekali.

    Rajin-rajin berinteraksi dengan pihak Nuffnang dengan menghantar tiket. Tanya saje apa-apa soalan mengenai BE. Kenapa blog korang tidak dapat BE? confirm pertanyaan korang akan dijawab.

    Pastikan masa Loading untuk membuka blog korang tak terlalu berat atau lambat. Kalau boleh, widget yang tak diperlukan sila buang.

    Rajin-rajin update blog at least seminggu 3 kali atau lebih.

    Pastikan entri yang korang taip adalah asli. Kalau copy paste pon, pandai-pandailah bagi backlink, adjust ayat bagi mantap lebih sikit.

    Jauhi diri anda dari menaip entri berbaur lucah dan juga berunsurkan politik.

    Jangan klik iklan sendiri, nanti tak pasal-pasal akan dianggap sebagai fraud klik dan berkemungkinan besar, akaun Nuffnang korang kena banned !

    Maintain kan trafik at least 50UV. Jangan biarkan trafik jatuh macam naik turun tangga. Kalau boleh tingkatkan dari sehari ke sehari

    Kalau boleh, dapatkan pembaca setia blog awak. So disini, komunikasi dua hala sangat memainkan peranan ye?

    Sentiasa sabar. Mungkin tiada iklan yang sesuai untuk korang kan? Atau mungkin belum sampai lagi rezeki korang.

Itu je lah antara tips yang Hakim praktikkan selama ini. Tapi still, kekadang ada juga masa-masanya blog Hakim langsung tak diberi CPUV campaign. Mungkin tiada lagi iklan kempen yang bersesuaian dengan demografi blog dan juga pembaca blog Hakim nie kot.


Takpe, yang penting dapat meluangkan sedikit masa dengan hobi berblogging selain dapat mengenali kawan-kawan baru di sini pon dah kira satu bonus buat Hakim. At least, ada juga tempat untuk meluahkan kata-kata.




Credit to : Mieya Atiera

0 comments: