Tuesday, November 27, 2012

Page Rank

.. Terperanjat juga bila tengok, rasa macam tak betul pula.. Betul ke toolbar ni.. ke google yang silap pengiraan.. hehehe.. tapi tidak mengapa mungkin rezeki untuk blog H@K!M.. Alhamdulillah...

Masih N/A di rank page.. bukan senang nak dapat dan bukan senang nak maintainkan PR.. Mungkin ini reward yang selama ini maintainkan entri dan blogwalking.. Rasanyalah ke sebab lain..





  
Insyaallah, semoga saya dapat naik dari N/A kepada PR dan naikkan lagi. 

Owh ye, sedikit penerangan mengenai PR ataupun Page Ranking :

Apa Itu Pagerank?


Pagerank diadili oleh Google.. Bermaksud blog anda mempunyai backlink yang baik serta entri keyword yang telah diindex dengan baik serta SEO yang baik...


Maksudnya Google mengiktiraf blog anda ini mesra blogging atau mesra Google..tak lembab, ada linkage ( senang spider nak lompat ke blog anda)


Untuk dapatkan pagerank  H@K!M boleh katakan jumlah traffic tidak memainkan peranan yang terlalu penting (kalau salah tolong tunjukkan, takut tersalah kenyataan).... Pernah lihat tak, ada blogger pagerank tinggi tapi Alexa tinggi juta-juta?

Untuk memperolehi pagerank anda mesti ada pengetahuan SEO serba sedikit.. Macam saya dulu bila dengar SEO, apa benda SEO tu...Clueless...




Buat sementara waktu untuk SEO hanya tumpukan:

a) External dan internal link dalam blog anda - berkait bloglist/exchange banner 
b) Mahir dalam nofollow/dofollow
c) Loading time blog monitor - ini berkait dengan image dan widget
d) Meta tag/ meta description
e) Selalu submit entri ke Google, Bing dan Yahoo
f) Keyword yang baik

Ada kes sesebuah blog itu SEO agak teruk tapi dapat pagerank.....sebab banyak bloglist atau exchange banner dari blogger lain..

Kesimpulannya, tak kira apa PR anda, hargailah blog anda dan hargai juga blog rakan anda...

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 berapa la page ranking blog yang biasa-biasa ni...jom la kekawan kita check page rank blog kita sendiri...pada kekawan yang tak tahu dan ingin tahu juga boleh la pi check page ranking blog masing-masing di laman web ini yer...


inilah dia result yang DI perolehi...page ranking blog  hanya N/A jer..ok jugalah tu dari tak ada apa-apakan...agaknya blogger2 femes kita semua tu PR,SEO dan UV mereka mesti lebih banyak lagi kan...!


p/s masih belajar perlahan-lahan ..


Ranking: 5

0 comments: