Sabtu, 11 Mei 2013

Cara Menghilangkan Stres

Setiap orang menghadapi tekanan yang berbeza dan cabaran dalam hidup. Stres adalah fakta umum kehidupan dan semua orang merasakan tekanan dalam perjalanan hidupnya. Tapi tahap stres yang tinggi boleh menjadi sangat berbahaya.
Ini mempengaruhi kesihatan fizikal dan mental. Terlalu banyak stres membuat anda tidak boleh berfikir dengan betul, sehingga kecekapan dan produktiviti menurun dan mengganggu keseimbangan emosional.
Mengenalpasti sumber stres
Pertama, cubalah untuk mencari tahu apa yang paling membuat anda merasa tertekan. Kadang-kadang sumber-sumber luar seperti persekitaran kerja, beban fikiran terlalu banyak atau masalah pasangan dan keluarga yang jadi sebab utama
atau jangan-jangan sumbernya fikiran anda sendiri, kebimbangan, emosi tidak stabil boleh mencetuskan kondiisi stres
Cara Menghilangkan Stres
Cara Menghilangkan Stres
Belajarlah untuk berkata tidak dalam kehidupan
Sangat sukar rasanya untuk mengatakan 'tidak' dalam kehidupan peribadi atau profesional kerana anda berfikir bahawa dengan menolak, orang lain pasti akan merasa jengkel. Bersikap tegas, Fokus pada tujuan anda sendiri dan berani mengatakan tidak kepada mereka justru memberikan anda ketenangan, ini tentu menghalang anda terbawa fikiran stres daripada terpaksa berkata Iya sementara anda tak mampu menuanikannya, ujung-ujungya boleh menyebabkan stres.
Menganalisis jadual masa anda
Jika anda merasa terbeban dengan banyak tanggung jawab, cubalah untuk menganalisa, mengatur dan mengutamakan tugas-tugas anda dengan membuat senarai yang harus dilakukan dan menyoroti tugas-tugas yang paling penting dan harus segera dilakukan. Kemudian, membahagi slot waktu sesuai dengan keutamaan tugas. Jika beberapa tugas terlalu besar untuk dilakukan pada satu masa, bagilah tugas dalam kumpulan-kumpulan kecil. Jangan membebankan diri sendiri dan cuba untuk mencari masa untuk berehat sejenak. banyak yang bilang bahawa pengurusan masa adalah kunci kejayaan dan jika anda menetapkan masa dengan baik, maka anda merasa lebih fokus dan bertenaga dan stres akan jauh dari anda.
Jangan menekan fikiran dan emosi
Bila perilaku seseorang yang mengganggu membuat anda stres. Bercakap sopan dengannya dan ceritakan tentang hal itu. Kuasailah fikiran dan emosi, jangan sampai amarah membuat keadaan menjadi tanbah rumit.
Berikan masa untuk diri sendiri
Cubalah untuk berehat. Menghabiskan beberapa waktu dengan keluarga anda, membaca buku atau menonton filem kegemaran, bermain sukan kegemaran tiap petang atau menikmati keindahan alam bersama teman, akan benar-benar menenangkan fikiran anda dan melepaskan semua ketegangan dan fikiran stres.
Bergaul dengan orang-orang positif
Menghabiskan beberapa waktu dengan orang-orang positif, sekurang-kurangnya mengukuhkan mental anda untuk bertahan menghadapi tekanan. sangat dianjurkan bagi anda bertukar fikiran dan membahagi keluh kesah pada orang yang selalu bersikap positif.
Pola makan yang sihat dan seimbang
Faktanya ketika orang-orang dilanda stres, mereka mula lebih kerap makan junk food, meningkatkan pengambilan teh atau kopi. Semua ini justru menyebabkan keadaan traumatik yang parah. Seseorang harus sentiasa mempunyai menu harian yang sihat dan seimbang lengkap dengan komponen nutrisi yang cukup. makanan organik dan termasuk sayur-sayuran berdaun hijau maupun buah-buahan mempunyai anti-oksidan dan vitamin C membantu menurunkan hormon stres. Elakkan alkohol, merokok, teh, kopi dan minuman ringan. tambah Meningkatkan pengambilan karbohidrat seperti gandum, beras merah atau gandum utuh kerana mereka membantu dalam merangsang pelepasan bahan kimia serotonin yang membantu menenangkan fikiran.
Muzik sebagai terapi
Muzik bekerja seperti sihir untuk menenangkan fikiran anda dan memberikan kesan rileks dari semua ketegangan dan stres. Jadi mendengar muzik kegemaran anda atau bermain gitar atau piano ketika anda merasa stres sangatlah baik untuk dicuba.
Tetap aktif dan bersenam sekurang-kurangnya 30 minit sehari
Ketika kita bersenam, paru-paru mengembang dan mendapatkan banyak oksigen yang meningkatkan peredaran darah dalam tubuh kita dan membantu dalam mengurangkan tahap tekanan. Sukan juga membantu untuk membiasakan tidur teratur. Hal ini meningkatkan endorfin bahan kimia otak yang membuat anda merasa tenang dan juga melemaskan otot-otot anda. Anda dapat melakukan latihan ringan seperti berjalan, berenang atau aerobik untuk mengalahkan stres.
Cukup tidur
Tidur selama sekurang-kurangnya 6 hingga 8 jam setiap hari kerana meremajakan tubuh kita dan membuatnya siap untuk hari berikutnya. Jika kita tidak mendapat cukup tidur, tubuh kita tetap lelah, tidak mempunyai tenaga yang cukup untuk menumpukan perhatian dan bekerja dengan baik yang selanjutnya membawa kepada stres.
Tertawa
Dikatakan bahawa ketawa adalah ubat yang baik. Jika anda mempunyai rasa humor yang baik, anda kurang terdedah kepada tekanan, kemurungan dan keresahan. Jika anda menghadapi beberapa fasa sukar dalam hidup, jangan kehilangan senyum di wajah anda dan hadapilah sebagai seorang pejuang yang tidak pernah mengutuk takdir.
Bermeditasi
Meditasi adalah ubat stres berat. Ketika kita berlatih meditasi, tenaga total dari fikiran kita menumpukan pada satu kata, atau suara atau simbol. Ini akan menenangkan fikiran anda, memberikan kelonggaran, meningkatkan fokus mental dan penumpuan. Meditasi melepaskan semua fikiran negatif, ketakutan, dan kecemasan.
Pernafasan perut
Secara umum, manusia bernafas dari dada bahagian atas yang bererti kita mengambil nafas cetek. Ketika kita stres, maka nafas kita menjadi cetek yang bermaksud kurangnya oksigen dalam tubuh. Sedangkan pernafasan perut tidak hanya melibatkan paru-paru tetapi juga perut atau diafragma. Ini memberikan lebih banyak oksigen dalam darah dan membantu otak untuk membuat gelombang panjang dan lambat yang menenangkan fikiran anda dan membantu dalam mengurangkan tahap tekanan.
Yoga
Yoga cukup mumpuni untuk melawan kemurungan, stres dan kecemasan, meningkatkan peredaran darah dan kepekatan dan membuat sistem kekebalan tubuh yang kuat. Yoga melibatkan semua organ penting dalam badan anda dan melepaskan semua racun. Tetapi jika anda melakukan gerakan yang salah, ada kemungkinan untuk kecederaan. Jadi dinasihatkan untuk mengambil beberapa sesi yoga di bawah asuhan seorang guru yoga.
Urut
Urut dengan jari juga membantu untuk melepaskan ketegangan dan tekanan. Ketika titik-titik tertentu ditekan, ada sensasi sakit ringan. Ada banyak titik-titik tekanan pada tubuh kita. Teknik mengurut diri sendiri berikut boleh dicuba sendiri:
  • Tutup mata anda tekan dengan hujung jari titik antara kedua alis mata
  • Tempatkan satu tangan anda di bahu yang lain dan tekan otot-otot di bahu dalam gerakan melingkar selama 5 hingga 10 kali. lalu ulangi dengan bahu lain.
Mandilah dengan air hangat dicampur rempah-rempah
Terapi mandi juga bermanfaat dalam kelonggaran minda dan badan dan mengurangkan tahap stres. Anda juga boleh meletakkan minyak aroma atau herba dalam tab mandi seperti kelopak mawar atau lemon setengah jam sebelum mandi, ramuan ini mempunyai kesan menenangkan dan membuat anda santai serta meremajakan tubuh anda.