Monday, April 8, 2013

4 Petua Untuk Blog Punyai Sitelink Google Search

Banyak tatacara nak buktikan atau nak periksa samada blog yang kita dok buat berbulan-bulan lamanya ini sudah capai taraf mesra SEO atau belum. Paling mudah ialah dengan taip nama blog kita, dan lihat hasilnya di enjin carian.


Jika ada hasil seperti di bawah ini, yang menunjukkan beberapa entri atau kandungan blog, maka blog anda sudah dikira berjayalah capai taraf blog yang mesra SEO (Search Engine Optimization). Oh ya, cirian di atas hanya berlaku di enjin carian Google, kalau di Yahoo atau Bing, ia lebih simple. Tapi, cara dan kaedah lebih kurang sama, hanya taip nama blog atau url blog anda di carian seperti contoh mhakimfaiz atau mhakimfaiz.my atau Panduan Blogger Blogspot.

Seandainya, anda merasakan anda sudah lakukan segala macam benda dalam blog untuk sesuaikan dengan cirian SEO, berikan masa untuk enjin carian gelintar blog anda. Proses untuk mendapatkan sitelink seperti di atas makan masa, namun bergantung juga dengan cara anda promosikan blog anda.

 4 Petua Untuk Blog Punyai Sitelink Google Search
  1.     Hantar url blog anda ke enjin-enjin carian paling kurang 2-3 minggu sekali atau sebulan sekali. Bagaimana nak hantar url blog anda ke enjin carian?
  2.     Ping setiap kali blog anda telah terbitkan entri baru. Anda boleh ping ke banyak laman agregator dan ping menerusi Google Ping - Ping Guna Google Ping.
  3.     Ping seminggu sekali secara rawak walaupun blog anda belum lagi terbitkan entri baru.
  4.     Rajinkan diri anda untuk singgah di laman-laman yang tawarkan beberapa perkhidmatan web atau blog, seperti Periksa Pagerank, Alexa, Periksa SEO dan macam-macam lagi supaya anda boleh hantar url blog anda secara tidak langsung.

Semakin rajin anda update blog, dan lakukan 4 petua di atas, semakin singkat masa yang anda perlu tunggu untuk membolehkan blog anda punyai sitelink di enjin carian terutama Google.

Bertindak Sekarang

8 comments: