Saturday, April 13, 2013

BAGAIMANA NAK SELAMATKAN DIRI DARI SERANGAN JANTUNG KETIKA ANDA BERADA BERSENDIRIAN?

Oleh kerana kebanyakan orang bersendirian apabila mereka mengalami serangan jantung, tanpa pertolongan, orang yang hatinya mengalahkan secara tidak wajar dan yang mula berasa pengsan, hanya mempunyai kira-kira 10 saat kiri sebelum kecundang kesedaran.

Walau bagaimanapun, mangsa boleh membantu diri mereka sendiri dengan batuk berulang kali dan sangat bersungguh-sungguh. Satu nafas perlu diambil sebelum setiap kali batuk, dan batuk mestilah mendalam dan berpanjangan, seperti apabila mengeluarkan kahak dari jauh dalam dada.

A nafas dan batuk perlu diulangi kira-kira setiap dua saat tanpa membiarkan-up sehingga bantuan tiba, atau sehingga jantung dirasai untuk menewaskan normal.

Nafas dalam mendapatkan oksigen ke dalam paru-paru dan batuk pergerakan memerah jantung dan menjaga darah yang beredar. Tekanan menekan pada jantung juga membantu ia kembali rentak normal. Dengan cara ini, mangsa serangan jantung boleh sampai ke hospital. Beritahu seberapa ramai orang lain yang mungkin tentang perkara ini. Ia boleh menyelamatkan nyawa mereka!


4 comments: